Dnevnik naših članov iz regate čez Atlantik lahko spremljate tukaj.

Nekaj slik iz regate čez Atlantik (30.11.2010)

Začetek regate (26.11.2010)

V nedeljo 21.11.2010 ob 13.00 uri se je v Las Palmasu na Kanarskih otokih začela vsakoletna transatlantska regata ARC 2010 (Atlantic Rally for Cruisers) od Kanarskih otokov, preko Atlantskega oceana, do otoka Sv. Lucija v Karibih.


Letošnje regate, ki je že petindvajseta po vrsti, se udeležuje 239 bark, med njimi tudi naši člani z jadrnico MIMA (Beneteau Oceanis 473) kapitana Matjaža Kurnika iz Hotemaž pri Preddvoru. Celotna posadka je slovenska, na ladji so sami Kranjčani, člani Jadralnega kluba Kranj, poleg njih pa je na regati še ena jadrnica iz Slovenije. Za pot preko Atlantika, ki znaša dobrih 2700 NM, bodo najhitrejše tekmovalne jadrnice porabile okoli 12 dni, ostale potovalne jadrnice pa povprečno za tako pot potrebujejo okoli tri tedne.


Na štartu v Las Palmasu, je bil začetek regate kljub oblačnemu vremenu, občasnem dežju in šibkemu vetru veličasten, saj se je na obali zbrala množica ljudi, igrale so godbe, na barkah je bilo vzdušje prešerno, saj je večini udeležencev pomembno, da pridejo preko Atlantika in ne pa tekmovalni rezultat. Vremenska napoved za prvi teden predvideva šibak veter, 12 do 16 kn, in vsi upamo, da se bo vsaj po prvem tednu okrepil. Jadralci z Mime sporočajo, da upajo na dober rezultat in obljubljajo, da se bodo javljali tudi med zanimivo in vznemirljivo plovbo preko Atlantika.


Po štartu bodo najprej pluli po V strani otoka Gran Canaria, pot pa nadaljevali proti JZ in čim prej poizkušali ujeti pasatne vetrove, ki pihajo iz SV smeri. Pričakujemo, da bodo v nadaljevanju poti, imeli vetra med 20 in 25 kn in bodo lahko povprečno naredili cca. 180 NM.


Regata čez atlantik (18.11.2010)

Vseh šest članov Jadralnega kluba Kranj, ki se bodo na jadrnici Mima (Beneteau Oceanis 473) udeležili tradicionalne prekooceanske regate ARC 2010 (Atlantic Rally for Cruisers), je zbranih v Las Palmasu na Kanarskih otokih. Intenzivno se pripravljajo na start v nedeljo 21.11.2010 ob 13.00 uri po lokalnem času. Njihovo potovanje boste lahko spremljali tukaj, če jim bo z Atlantika uspelo poslati kašen dnevniški zapisek, pa si ga boste lahko ogledali tukaj.